A könyvről

Megélni

Megélni – gondolatok az emberi életet jellemző ötven érzésről, hogy mögé láss és megértsd, mert egy új perspektíva élni segít.

about-shape

Így készült...

Általában szeretünk tervezni, stratégiák mentén haladni, tudatosan és célirányosan megvalósítani, amit szeretnénk. A Megélni egy „szerelemgyerek”. Nem terveztem, de megszületett, és most csodálom, mert minden vonásomat hordozza. Belőlem van, emberből, belőled. Nem kell, hogy tökéletes legyen, elég, ha pont jó! Az úgy volt…, na de a viccet félretéve: régóta vonz a pszichológia, mindig emberekkel dolgoztam, hol kisebbekkel, hol nagyobbakkal, egyszerűen szeretem őket, és szeretném megérteni az emberi viselkedést. Meg aztán nekem is „kidobott a gép” néhány olyan lapot, amivel hirtelen nem tudtam mit kezdeni, pedig tudtam, hogy benne van a pakliban. Elkezdtem hát dolgozni azon, hogy megértsem, mit kell kezdenem velük, hogyan tudom őket úgy kézbe venni, hogy később nyerő lapok lehessenek. Olvastam és írtam, és közben éreztem már, hogy ezen az úton sem vagyok egyedül, mert valahol, valamelyik megállónál ott vagy Te is. Ezek az írások épp egy megállónyiak, sokszor nem is kell ennél több. Pár perc, egy másik nézőpont, a többi rajtad áll.

Úgy éreztem, testet kell öltenie, ki kell lépnie ezeknek a gondolatoknak a hírfolyamból, hogy valóban a tieid is lehessenek, hogy veled tarthassanak, amerre jársz, hogy visszatérhess hozzájuk, amikor kedved tartja. Mi emberek szeretünk visszatérni is.

Új humanizmus van. Szépen lassan visszatérünk a csodákból és az általánosból magunkhoz, az egyedihez, a természet és természetesség elválaszthatatlan részeihez. A léleknek is arra van szüksége, amire a testnek: méregtelenítésre és egészséges táplálékra. Ki kell hát tudnunk választani a világ széles kínálatából azt, ami a valódi jóllétünket szolgálja. Ehhez nyújthat segítséget ez az ötven írás.

Egyedülálló gyűjtemény

A Megélni egy gondolatgyűjtemény a leggyakoribb érzésekről, amelyek átszövik a hétköznapjainkat és alakítják az életünket. Talán sosem tudtunk, akartunk, vagy mertünk mögéjük nézni, és megérteni őket. A könyv rövid fejezetei szakkifejezésektől mentesek, könnyen olvashatóak, és bízom benne, hogy helyenként nehezen emészthetőek. Ha valakit eltalált, célt értem, hiszen minden érzés, függetlenül attól, hogy jónak, vagy rossznak éljük meg, tanít magunkról valamit. Minden írás kedvből készült, minden érzés az enyém is: az Őszinteségtől a Haragon át a Kíváncsiságig, A szürke kisegértől, a Kis hernyó önarcképén át, a Jóemberig, és még sorolhatnám. De nem akarom. Azt szeretném, hogy olvasd el, és éld meg!

Novák Péter ajánlása

„Szentenciákra, rövid, velős, a lényeget kifejező írásokra mindig is szüksége volt az emberfiának, hát még most, egy mindent megkérdőjelező és újra író korszak kiteljesedésének idején… Efféle “itinerként” tartjuk számon a mesék és legendák, az ősi írások, a vallásos szövegek bölcsességeit, nem kevésbé a szépirodalom esztétizálását, vagy a filozófia elemzéseit. 

Papp Anita gyűjteményes írásainak címe önleleplező: a sorok mögötti tartalom személyes sorsa és tapasztalása is egyben, életének mélységei, magasságai ott világlanak minden leütött betű árnyékában! Ha az igazi minőség feltétele a hitelesség (mi más lenne?), a szerző autentikus, egyszerre kíméletlenül őszinte és a szeretet számtalan dialektusát beszélő író. Tanítót írnék szívem szerint, de tudom, hogy alázattal utasítaná vissza. Pedig… „

Novák Péter 
előadóművész 

Teremts értéket magadban!

Ne habozz, rendeld meg még ma!

Ez a webhely a zavartalan és biztonságos működéséhez nélkülözhetetlen-, valamint a rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása céljából funkcionális sütiket használ. Részleteket a webhely adatkezelési tájékoztatójában olvashat.